Articol publicat în Romanian Tribune (Chicago) din 16 octombrie 2008

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Joia neagră a fotbalului românesc
sau
Mulţi am fost puţini am mai rămas


Cupa UEFA

Dezastru. Acesta este cuvântul care poate caracteriza cel mai bine evoluţia echipelor româneşti în turul doi al calificărilor în Cupa UEFA. Promovaţi cu cinci echipe, speranţele noastre de a ne califica cu cel puţin două din ele în grupele UEFA s-au spulberat rapid. Joi, 2 octombrie dezamăgirea suporterilor români a fost totală. Evoluţia submediocră, pe teren propriu, a echipelor din Bucureşti, Dinamo şi Rapid precum şi evoluţia slabă din deplasare a echipei bănăţene FC Timişoara (fosta Politehnica Timişoara) au dus la retrogradarea echipelor noastre încă din calificări. Unirea Urziceni şi FC Vaslui au avut evoluţii mai convingătoare, însă au întâlnit doi adversari puternici, Hamburg respectiv Slavia Praga.
Iată rezultatele turului doi UEFA:
Rapid Bucureşti - VFL Wolfsburg 1 - 1 (tur 1-0)
Unirea Urziceni – Hamburg 0 – 2 (tur 0-0)
FC Vaslui – Salvia Praga 1 – 1 (tur 0-0)
Dinamo Bucureşti - NEC Nijmegen 0 – 0 (tur 1-0)
Partizan Belgrad – FC Timişoara 1 – 0 (tur 1-2)
După încheierea meciurilor Mircea Sandu, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a declarat la Vaslui:
"Vaslui a jucat bine astăzi şi nu pot decât să-i felicit pentru ceea ce au făcut. Păcat că nu au avut puţină şansă. Aliuţă putea mai mult astăzi. Pretenţii pentu echipe începătoare în cupele europene, precum Vaslui, Urziceni şi Timişoara, nu sunt. Ele au făcut puncte, Rapidul a dat de o echipă puternică, iar Dinamo a întâlnit o formaţie de locul 12 şi e păcat că nu a jucat ce trebuia. Asta era treaba jucătorilor, mă aşteptam ca măcar două echipe să se califice şi existau şanse din acest punct de vedere, după rezultatele din tur".
Rezultatul? Zero. Nici o echipă românească participantă în Cupa UEFA nu s-a calificat din grupe. Bravo băieţi! Buni la declaraţii, slabi la fotbal.

Liga Campionilor

Aici lucrurile stau mai bine.
După o victorie în deplasare cu scorul de 2-1 pe Olimpico Stadio din Roma, CFR Cluj reuşeşte acasă un egal 0-0 cu Celsea Londra. Echipa ardeleană abordează meciul cu curaj şi dăruire dusă până aproape de sacrificiu, nefiind impresionaţi de superstarurile de colecţie achiziţionate de Abramovici la Celsea.
În felul acesta Clujul se păstrează pe locul secund în Grupa A, cu şanse reale de calificare în optimile Ligii.
În celălalt meci al grupei AS Roma a câştigat la Bordeaux cu 3-1.
Clasamentul Grupei A:
1. Celsea 4 pct.
2. CFR Cluj 4 pct.
3. AS Roma 3 pct.
4. Bordeaux 0 pct.
Etapa viitoare: (22 octombrie) Bordeaux – CFR Cluj şi Celsea – AS Roma.

În Grupa F , Steaua Bucureşti face egal 0-0 la Firenze cu Fiorentina după înfrângerea de acasă 0-1 cu Bayern Munchen. Evoluţia jucătorilor lui Marius Lăcătuş nu a fost una de excepţie. Românii au dominat partida, însă fără folos, atacurile lor neconcretizându-se pe tabelă, Semedo ratând câteva faze clare de gol.
Egalul cu Fiorentina aduce Stelei primul punct în Liga Campionilor şi trăieşte în continuare visul calificării în optimile de finală a celei mai importante competiţii intercluburi.
În celălalt meci: Bayern Munchen – Lyon 1-1.
Clasamentul Grupei F:
1. Bayern Munchen 4 pct.
2. Lyon 2 pct.
3. Fiorentina 2 pct.
4. Steaua Bucureşti 1 pct.
Etapa viitoare: (21 octombrie) Bayern Munchen – Fiorentina şi Steaua – Lyon.

Campionatul Mondial

În preliminariile Cupei Mondiale de Fotbal Africa 2010, echipa reprezentativă a României a întâlnit pe stadionul Farul din Constanţa, în etapa a 3-a, reprezentativa Franţei cu care a terminat la egalitate 2-2.
Au marcat: Florentin Petre min. 6 şi Goian min.17 pentru România, respectiv Ribery min. 37 şi Gourcuff min. 69 pentru Franţa. După marcarea golurior în poarta cocoşilor galici, francezii au atacat furibund silind echipa noastră să se retragă în apărare. Nerezistând asaltului, românii cedează presiunii şi scorul se echilibrează pe tabela de marcaj. După înfrângerea ruşinoasă cu 1-3 în faţa Lituaniei şi după victoria cu 1-0 în Insulele Feroe, reprezentativa noastră se află pe ultimul loc în clasamentul Grupei 7, care arată astfel:
1. Serbia 6 pct.
2. Lituania 6 pct.
3. Austria 4 pct.
4. Franţa 4 pct.
5. România 4 pct.
6. Insulele Feroe 1 pct.

În concluzie din şapte echipe de club cu care ţara noastră a pornit la drum în Cupele Europene au mai rămas doar două: CFR Cluj şi Steaua Bucureşti. Cupa UEFA a rămas un vis, Liga Campionilor o speranţă, iar Campionatul Mondial o incertitudine.

Nelu Sabău - România

0 comentarii: